Angajat versus freelancer? Depinde! Flexibilă și în continuă dezvoltare, piața muncii oferă prestatorului de servicii multiple variante de colaborare, în funcție de specializarea și disponibilitatea de timp pe care o are. În timp ce unii preferă varianta de angajat datorită stabilității financiare, din ce în ce mai mulți apelează la varianta de freelancer, pentru mai multa flexibilitate. Care din cele două variante ți se potrivește cel mai bine?
Revoluția tehnologică a adus cu sine schimbări majore în ceea ce privește relațiile de muncă și formele de colaborare. Existența și extensia internetului, precum și a mijloacelor de comunicare sunt cuvintele cheie în transformarea dinamicii angajator – prestator de servicii. În timp ce unii preferă poziția de angajat, din ce în ce mai mulți apelează la varianta de freelancer, care le oferă multiple beneficii.
Dar care sunt avantajele angajat versus freelancer?
Iată câteva puncte cheie care te pot ajuta să iei o decizie. În funcție de specializarea pe care o ai sau de modul în care vrei să evolueze viața ta profesională poți alege între cele doua variante.
9 to 5, concedii planificate și pensie asigurată?
Daca raspunsul este „da” atunci următorul paragraf este pentru tine! Ca angajat vei beneficia in plus de:
SIGURANȚĂ FINACIARĂ – Atunci când alegi varianta de angajat, siguranța financiară este principalul avantaj pe care îl ai. Știi sigur că salariul vine în fiecare lună, uneori chiar cu bonusuri sau ore suplimentare plătite. Nu mai ai grija proiectelor pe care trebuie să le pitch-uiești, a clienților pe care trebuie să îi convingi că serviciile tale sunt cele potrivite pentru business-ul lui.
ASIGURĂRI PLĂTITE – Oricât de demodat ar părea,acesta este un punct cheie care vine odată cu poziția de angajat. Într-o piață nesigură financiar, simplul fapt că angajatorul plătește contribuțiile către stat îți oferă ție siguranța că ”ai spatele asigurat” atunci când este nevoie. Inutil de menționat că te scapă de multe ore petrecute în fața ghișeelor din cadrul instituțiilor publice. Adăugăm si conveniența plăților pentru servicii medicale, care ar fi în mod normal decontate de către stat, atunci când ai asigurare. Și mai mult decât atât, vechimea în muncă merge, iar pensia este asigurată. Atunci când ești freelancer, acest lucru este propria ta responsabilitate, iar asta înseamnă mult timp pierdut și mulți nervi consumați.
CONCEDII – Da, atunci când ești angajat îți poți planifica orice concediu. Poți alege când să îți folosești zilele libere și cum să le folosești, un avantaj pe care FREELANCER-ul nu îl are. Motivul? Simplul fapt că el nu știe când poate apărea un nou proiect, ce îi poate da totul peste cap.
9 to 5, cu ore suplimentare plătite – Atunci când ești angajat, timpul pare a lucra în avantajul tău. Știi mereu când trebuie să ajungi la birou, când trebuie să pleci și când să îți închizi telefonul pentru a nu fi deranjat. Planificarea timpului de lucru este mult mai simplu de implementat, iar workflow-ul funcționează după principii clare.
Nu îți place munca de birou? Alege varianta FREELANCER, care vine și ea cu o serie de beneficii.
- REMOTE, REMOTE, REMOTE – Freelancerii sunt prin definiție oameni cărora nu le place să joace decât după regulile lor. Așa că au flexibilitatea de a alege de unde să lucreze pentru proiectele lor: acasă, la mare sau la munte. Pentru ei, locul contează foarte mult, dar nu la fel de mult ca și conexiunea WI-FI și bateriile externe, de care sunt dependenți.
- PROGRAM DE MUNCĂ? CE PROGRAM DE MUNCĂ? – Atunci când ești freelancer, ai poate cel mai mare avantaj. Acela că poți stabili singur care este programul de muncă, în funcție de task-urile pe care le ai. Poți face pauze dese, îți poți rezolva treburile casnice, poți ieși cu prietenii, poți sta cu familia și poți îmbina utilul cu plăcutul. Această flexibilitate este și unul din principalele motive pentru care mulți angajați aleg să devină freelanceri.
- MAI MULȚI BANI – În cele mai multe cazuri, un freelancer câștigă mai bine decât un angajat, dar cu un efort ceva mai mare. Freelancer-ul trebuie să supraviețuiască, așa că pentru el întâlnirile de afaceri, pitch-urile și dezvoltarea network-ului personal sunt principalele trigger words. Dar atunci când reușește să își dezvolte portofoliul de clienți, fee-urile pe care le încasează depășesc cu mult salariul fix al unui angajat. Acest lucru care îi permite să investească și să se dezvolte constant.
Crezi că ai putea să fii propriul sef? Dacă da, îți sugerăm un articol interesant al celor de la business.com despre cum să devii Freelancer.
Concluzii în dilema:
Angajat versus freelancer
Fiecare din aceste variante de colaborare are avantajele și dezvantajele ei. Important este să știi foarte bine care sunt obiectivele tale profesionale și care este strategia ta de dezvoltare personală. Angajat versus freelancer sunt opțiuni viable, iar pe MyNextJob poți alege să colaborezi sub oricare din cele două forme! Angajat, PFA sau Business to Business! Succes!
1 comentariu
Lucrul de acasă. Cum poți munci eficient de la propriul domiciliu · 21 august 2020 la 10:01
[…] când îți faci munca de la domiciliu această paradigmă se schimbă. Eterna comparație „Angajat versus Freelancer” își pierde din substanță odată ce, în ambele cazuri, munca e prestată de la […]