Ce este scrisoarea de intenție?
După cum indică numele, scrisoarea de intenție este indicativă pentru dorința ta de a aplica la un anumit loc de muncă. Ea trebuie să răspundă la întrebarea „De ce vrei să aplici la acest job?”. Astfel, scrisoarea de intenție este o prezentare a ta și a aptitudinilor tale te recomandă pentru acel post. Trebuie să fie concisă, atrăgătoare și bine documentată. Iar dacă nu lucrezi în vânzări sau îți este greu să vorbești despre tine, stai liniștit, acest articol și modele de scrisori de intenție, care să te ajute să treci la etapa următoare.
O scrisoare de intenție este o modalitate foarte bună de a personaliza aplicația și de a atrage atenția angajatorului. Prin urmare, trebuie să îi acorzi și ei atenție, nu numai CV-ului. Chiar dacă folosești unul dintre modele noastre, tot trebuie să îl personalizezi pentru a ieși în evidență.
Ce trebuie să conțină scrisoarea de intenție?
Înainte de toate, scrisoarea de intenție trebuie să sublinieze profesionalismul. Ai grijă cum o formulezi și să nu ai greșeli de scriere în ea. De asemenea, trebuie să ai în vedere și următoarele elemente.
Salutul
Începe cu un salut profesional. „Bună ziua domnule/ doamna” este cel mai la îndemână. Află care este numele recrutorului sau a managerului pentru a-l include în salut. Dacă nu este specificat în anunț, poți să suni la companie și să afli. Nu lăsa formularea generică domnul/ doamna, chiar dacă folosești un model de scrisoare de intenție.
Introducere
Începe scrisoarea scriind câteva lucruri despre tine dar și motivul pentru care aplici la acest job. Nu uita să te prezinți și să vorbești puțin despre experiența ta în domeniu. „Mă numesc X și am 5 de experiență pe o poziție similară în cadrul companiei Y. Vă scriu cu intenția de a aplica la postul dumneavoastră de…”. Poți să optezi și pentru o abordare mai personală în a doua parte a introducerii: „Mi-am dorit dintotdeauna să fac parte din compania dumneavoastră deoarece vă iubesc produsele.
De asemenea, este important să specifici în ce tip de loc de muncă ești interesat, poziția și departamentul, în special dacă îți trimiți CV-ul la o companie care nu are deocamdată posturi vacante. Astfel, intenția ta va fi evidentă de la începutul scrisorii.
Al doilea paragraf: Evidențiază calitățile profesionale relevante
Acesta este momentul în care vorbești despre competențele profesionale și cum te califică ele pentru job-ul la care aplici. Fii atent la descrierea locului de muncă. Menționează unul sau două dintre cerințele din anunț și explică cum le îndeplinești. Poți da exemple de situații asemănătoare întâlnite la locul de muncă anterior pentru a personaliza scrisoarea de intenție.
În cazul în care scrii scrisoarea pentru un loc de muncă care nu s-a vacantat încă, explică cum competențele tale sunt potrivite pentru companie. Cu cât mai apropiate sunt aptitudinile și experiența ta de cerințele companiei, cu atât mai ușor îți va fi să treci de etapa selecției de cv-uri.
În cazul în care job-ul are multe cerințe, sau situațiile descrise de tine sunt mai complexe, ar trebui să introduci un paragraf. În definitiv, nimeni nu va sta să citească o imitație de Proust într-o scrisoare de intenție. Astfel, este indicat să folosești propoziții scurte și concise.
Paragraful 3: Povestește ce ai să faci
În acest paragraf trebuie să explici ce plus valoare aduci tu companiei. Încearcă să te vinzi fără să pici în capcana lui „Sunt minunat!”. Ia câteva dintre cerințele postului și spune că te potrivești pentru că le îndeplinești, dacă nu știi ce să scrii.
În cazul în care consideri că ai bifat acest element în partea anterioară a scrisorii de intenție, atunci poți să conchizi printr-un simplu: „Aștept vești din partea dumneavoastră”.
Încheiere
Evită popularul „Cu drag”. „Vă mulțumesc” sau „Cu respect”, „Cu stimă” sunt mult mai profesionale și elegante. Dacă atașezi scrisoarea unui cv fizic, atunci semnează-te de mână, chiar dacă o printezi.
Cum scrii scrisoarea de intenție
Pe lângă competențele tale, trebui să mai introduci și câteva elemente despre companie, eventual recente. Nu trebuie să te rezumi doar la ce te recomandă pentru job, deoarece nu este indicativ pentru faptul că înțelegi cultura organizațională a companiei din care vrei să faci parte. Prin urmare, este indicat să iei în calcul evenimente actuale, schimbări sau știri pentru a arăta că ai câteva cunoștințe despre acea organizație. Dar asta nu e tot. Iată câteva sfaturi pentru scrisoarea de intenție perfectă:
Folosește formatul potrivit. Scrie în antet datele de contact, data și informațiile angajatorului pentru a fi cât mai profesional.
Când trimiți mail, pune-i un subiect succint și relevant. Subiectul trebuie să fie descriptiv pentru mail. Dacă aplici pentru un post anume, include numele acestuia. De asemenea, trebuie să adaugi datele de contact în semnătura emailului, pentru a fi ușor de găsit.
Caută informații despre companie. Înainte de a scrie scrisoarea de intenție caută câteva informații despre companie. Îți va fi mai ușor să personalizezi scrisoarea. Mai mult, îți vei face o idee despre cultura acesteia și despre ce caută cu adevărat la un angajat.
Nu repeta CV-ul. Ideea de bază a scrisorii de intenție este să atragi atenția. Alege câteva atribute care să te pună în valoare și vorbește despre acestea. Dacă recrutorul este interesat, restul va găsi în CV.
Ia în considerare punctele de paragraf. Profită de faptul că listele se citesc mai ușor și enumeră cu puncte de paragraf calificările tale. Astfel, scrisoarea de intenție scurtă va fi mai ușor de citit. Poți să îngroși textul pentru a scoate în evidență ideile principale.
Nu devia. Scrisoarea de intenție nu trebuie să aibă mai mult de o pagină, cu tot cu antet și semnătură. Prin urmare, nu devia de la subiect, deoarece cel mai probabil recrutorul nu va termina de citit.
Corectează-ți greșelile. Nu uita să recitești scrisoarea la final și să o corectezi. Aceasta trebuie să fie profesională. Dacă compoziția nu este punctul tău forte, poți ruga un prieten sau un membru al familiei să verifice ce ai scris.
Exemple de scrisori de intenție
Ca să îți faci o idee despre cum ar trebui să arate o scrisoare de intenție, îți oferim câteva exemple. Nu uita că trebuie să le personalizezi pentru a ieși în evidență.
Scrisoare de intenție model 1
Ion Popescu
Adresa
Localitate
Telefon
Data
Mihai Ionescu
Direcția Resurse Umane
Compania
Adresa
Domnului Ionescu Mihai,
Mă numesc Ion Popescu și vă adresez această scrisoare de intenție ca răspuns la anunțul dumneavoastră pentru postul vacant de Sales Reprezentative publicat pe site-ul MyNextJob.
În calitate de lider dovedit, cu peste un deceniu de experiență în care am depășit obiectivele de vânzări și am colaborat cu echipe diverse pentru a produce rezultate excelente, sunt foarte interesat de oportunitățile de a aduce această experiență și creștere în compania dumneavoastră.
Cu o experiență de 10 ani în vânzări și marketing într-o varietate de roluri diferite (de la o firmă mică până la o multinațională), știu că pot aduce companiei dumneavoastră o strategie puternică, orientată spre client. De când a absolvit Academia de Științe Economice, cu diplomă în Marketing, mi-am construit cariera folosind datele clienților și campaniile strategice pentru a obține rezultate. Cel mai recent, în calitate de lider de vânzări la Oracle, strategiile mele inovatoare de vânzări și revizuirea programului nostru de generare de clienți de social media au crescut vânzările de produse SaaS cu peste 200% din 2018 până în 2020. Deși ce timpul meu la Oracle a fost o experiență valoroasă, sunt gata să merg mai departe și să cresc într-o poziție de manager senior care să îmbine mai bine vânzările, marketingul și strategia inovatoare. Pe baza angajamentului compania dumneavoastră de a fi la vârf în vânzările de produse multi-sistem, cred că abilitățile și aptitudinile mele se potrivesc bine acestei misiuni.
Aștept cu nerăbdare să vorbesc cu dumneavoastră despre calificările mele și despre potențialele oportunități la compania dumneavoastră. Vă atașez CV-ul. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să mă contactați la aplicant@mail.com.
Vă mulțumesc pentru timpul și atenția acordate,
Ion Popescu
Scrisoare de intenție model 2
Doamnei Irina Matei,
Vă scriu această scrisoare de intenție ca răspuns la anunțul dumneavoastră pentru postul de bucătar, publicat pe site-ul MyNextJob.
Am o experiență de 5 ani ca bucătar în diferite restaurante din București, care mi-au permis să îmi transform pasiunea în carieră. Am învățat disciplina gătitului la foc automat cât am lucrat la restaurantul Lebăda, cu flux continuu, din centrul Capitalei. În plus, arta așezării în farfurie am exersat-o la restaurantul hotelului de 5 stele Universul. Astfel, acum pun gustul mâncării pe același plan cu aspectul.
Abilitățile mele de a găti rapid și corect mă vor face un membru valoros al echipei dumneavoastră. Vă mulțumesc mult pentru timpul și atenția acordate.
Cu respect,
Ion Popescu
Scrisoare de intenție model scurt
Domnului Radu Matei,
De-a lungul celor 10 ani de experiență în vânzări și management al vânzărilor, am fost întotdeauna impresionat de reputația companiei dumneavoastră în domeniul relațiilor cu clienții și vânzările record. Cred că experiența și cunoștințele mele în domeniul vânzărilor m-ar transforma într-un atu pentru compania dumneavoastră.
Calificările și abilitățile pe care le aduc la masă includ:
- Experiență progresivă de 10 ani în gestionarea vânzărilor retail, care a dus la creșteri progresive anuale de peste 15%
- Talent dovedit de leadership și team building, am instruit și ghidat cu succes peste 20 de reprezentanți de vânzări începători pentru noi realizări
- Abilități de planificare analitică și strategică utile pentru gestionarea inventarului, reducere a costurilor și maximizarea vânzărilor
Mi-aș dori să intru în detalii despre cum pot contribui la echipa de vânzări a companiei dumneavoastră. Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră.
Cu respect,
Ion Popescu Atunci când îți cauți un loc de muncă este important să îți creezi toate condițiile pentru a ajunge în etapa de interviu. Iar scrisoarea de intenție este obligatorie, în special pentru locuri de muncă unde sunt mai mulți candidați, deoarece dacă este scrisă corect ea îți va scoate în evidență cv-ul. Prin urmare, este ideal să îți creezi câte o scrisoare de intenție pentru angajare mulată pe fiecare post la care aplici. Personalizarea acesteia îți va mări șansele de a ajunge la interviu. Fie că alegi să urmezi un model sau pur și simplu urmezi sfaturile noastre și îți lași creativitatea să te susțină, încoronează-ți cv-ul cu o scrisoare de intenție atrăgătoare.